четвъртък, 18 август 2016 г.

Природата на крушунските водопади

Крушунските водопади се намират в Централна Северна България край село Крушуна, община Летница. Това е място с уникална природа.

От високи около 15 метра варовикови скали се спускат струи вода, разпръскват се в пръски,
на места в облачета мъгла. Надолу водата тече, носейки кълбета бяла варовита мътилка от разтварящите се варовици.

Крушуна, големият водопад

От наситената с карбонати вода по дъното се отлагат варовикови образувания. На места те образуват прагове с неправилна форма.

Крушуна, прагове по реката

В цялата околност се носи спокоен равномерен шум от течащата вода. Обрасло е с дървета и друга растителност.

Крушуна, реката

В августовския ден, когато направих тези снимки, беше слънчево и горещо. Имаше много трудни условия за снимане поради огромния контраст между ярко осветената вода
и сенчестите места. Понякога трябваше да изчаквам да мине малък облак, за да стане осветлението по-приемливо.

Водата има много интересни цветове. Тече млечно-мътна, или меко светеща в млечно синьо и зелено. Може да се говори как се получава този цвят, но по-добре е просто да се види и да се
почувства спокойното му излъчване.

Крушуна, цветовете на водата

През 13-14 век тук е имало монаси исихасти, които сигурно не случайно са избрали това място, известно като крушунска скална обител. Атмосферата е свежа, чувства се какво означава чист въздух и здравословна околна среда. Усеща се охлаждащо въздействие, диша се по различен начин.

В стари времена е имало разбиране, че трябва да има здрав дух в здраво тяло. Самата природа край крушунските водопади помага за изчистването на вредна гореща жизнена
енергия, ако има натрупана такава в човешкото тяло. Това има значение и за запазването на младостта.

Според древната медицина жизнената енергия може да бъде "водна" или "огнена". При съвременния начин на живот, който е прекалено напрегнат, може да се получи излишък на "огън" в тялото (позволявам си да използвам този израз). Природата на крушунския водопад оказва обратното въздействие - добавя хладна "водна" енергия и уравновесява излишъка на "огнената" жизнена енергия.

Има значение и самият звук на течащата вода, който тук е с определен съскащ "тон", фокусиращ въздействието в определена област на човешкото тяло.

Останах с впечатлението, че това е добро място, подобряващо жизнеността.

Няма коментари:

Публикуване на коментар