вторник, 13 ноември 2012 г.

Херкимер или не ?

Безцветният прозрачен кристален кварц се нарича «планински кристал» . Среща се във вид на едновърхи или двувърхи кристали.

На много места се срещат разновидности на планинския кристал, които по своя блясък и форма могат да бъдат оприличени на диаманти, затова носят специални търговски имена, като например:
  1. «Мармарошки диаманти» от района Марамуреш в Западните Карпати в Румъния. Кварцови кристалчета с размери 1-12 mm, прозрачни, много чисти, с правилна форма и силен блясък. Използват се в ювелирни изделия без предварителна обработка;
  2. «Херкимер диаманти» («хъркимър диамант») от окръг Херкимер в щат Ню Йорк (САЩ). Също представляват кварцови кристали.
Преди време взех този кристал, носещ гордото търговско наименование «херкимер диамант»:

Двувърх кварцов кристал (херкимер ?)

Кристалчето е дълго приблизително 26 мм. Представлява двувърх кварцов кристал с естествени кристалографски форми. Безцветен, много бистър, с малко течни включения.
Но прекалено издължен по едната ос. Типичният «херкимер диамант» обикновено има облик, по-близък до изометричния.

Освен това, малко заоблените ръбове показват, че този кристал е бил леко шлифован.  Така се разкрива бистрата вътрешност на кристала, но вие не правете така, щеше да си е друго, ако това беше напълно необработен кристал в естествения си вид.

Определяща за истинския «херкимер» е формата - трябва да бъдат развити определени стени от кристалографските форми на кварца, характерни за «херкимер диамант».

1 коментар:

  1. Херкимер кристал се отличава от обикновен кварцов кристал по това, че няма призматична част. Поради това да, на снимката Е херкимер кристал.
    Кварцовият кристал може да има шестостенна призматична част, увенчана от единия или от двата края с пирамидални върхове.
    Обикновеният двувърх кварцов кристал, който има призматична част, не би трябвало да се нарича херкимер кристал.

    ОтговорИзтриване