понеделник, 5 ноември 2012 г.

Планински кристал

Прозрачен безцветен кристален кварц, полускъпоценен камък.  Римските патриции през лятото са охлаждали ръцете си с топки от планински кристал, тъй като той има значително по-голяма топлоемкост от стъклото (студенее при допир). Самото наименование “кристал” води началото си от гръцката дума “кристалос”, означаваща “лед”.

Един от най-големите предмети от планински кристал е топката с диаметър 32,7 сантиметра, изработена в Китай от бирмански кристал, която се пази в Смитсъновата институция във Вашингтон.

Талисманчетата от планински кристал винаги са се използвали при гадателството и магьосничеството. Счита се, че планинският кристал помага за опазване чистотата на душата и носи радост. Той е един от камъните на ясновидците. Използва се за осъществяване на телепатична връзка. Повишава духовната енергия.

Кристалните топки се използват за гадаене, предсказване на бъдещето и медитация. Препоръчва се диаметърът на кристалната топка да бъде най-малко 38 милиметра. Най-голямата известна кристална топка с диаметър 75 cm е изработена в Япония от бирмански кристал.

Така нареченият “Хъркимър-диамант” представлява двувърх кварцов кристал, без призматична част, отличаващ се с много голяма бистрота и силен блясък. Счита се, че ако двама души държат по един Хъркимър-диамант и после си ги разменят, независимо колко далече са един от друг, кристалите ще поддържат връзката като връщат спомените.

Няма коментари:

Публикуване на коментар