неделя, 17 март 2013 г.

Твърдост на скъпоценните камъни

Твърдостта е важна характеристика на скъпоценните камъни, която определя тяхната трайност и възможности за използване.

Всеки минерал, когато е във формата на монокристал, има строго определена твърдост, която е характерна за него. Това може да се използва за разпознаване на минерали в практиката - твърдостта на непознатия минерал се сравнява с твърдостта на други, познати минерали и се правят изводи, на кой от тях прилича.

Скалата на Моос


Най-простият начин за измерване твърдостта на минералите е по ска̀лата на Моос, в която относителната твърдост се задава с число от 1 до 10. За всяка степен на твърдост по Моос е даден еталонен минерал, който има точно такава твърдост:

1   Талк
2   Гипс
3   Калцит
4   Флуорит
5   Апатит
6   Ортоклаз
7   Кварц
8   Топаз
9   Корунд
10  Диамант

В тази ска̀ла минералът талк е най-мекият (1), а диамантът - най-твърдият (10). Минералите, които имат по-голяма твърдост по Моос, могат да режат минералите с по-малка твърдост. На практика само диамантът, като най-твърд, може да реже гладко другите минерали. За всички останали минерали се казва, че "драскат" другите, по-меки от тях минерали, оставяйки неравна драскотина, а не гладък срез.

Практическо определяне на твърдостта


Има различни варианти на скалата на Моос, в някои от които има и междинни стойности между точните числа. Преди години аз си направих свой вариант, в който има стойности през 1/2 и освен минерали са включени някои други разпространени материали: 

1     Графит
1,5   Лед, H2O(1-1,5) 
2     Гипс, Алуминий 
2,5   Кехлибар(2-2,5), човешки нокът 
3     Калцит, Мед, Cu(2,5-3) 
3,5   Мраморен оникс(3-3,5)
4     Флуорит, Желязо, Мрамор(3-4), Малахит(3,5-4)
4,5   Доломит(3,5-4,5)
5     Обсидиан(5-6), прозоречно стъкло(5-6)
5,5   Опал(5-6,5), Тюркоаз(5,5-6,5)
6     Фелдшпати, Нефрит(5,5-6), стоманен нож(5,5-6,5)
6,5   Кремък(6-7), Халцедон(6,5-7), Ахат(6,5-7), Ясписи(6,5-7)
7     Кварц
7,5   Турмалин(7-7,5), Берил(7,5-8)
8     Топаз, Гранат алмандин(до 8)
8,5   Шпинел
9     Корунд
9,5   Муасанит, SiC (8-9,5)
10    Диамант

На практика, ако даден материал може да се драска/реже с остър алуминиев (не дуралуминиев) предмет, значи има твърдост < 2. Ако може да се драска с меко желязо (не стомана) - значи е по-мек от 4. Ако самият материал може да драска/реже прозоречно стъкло, значи е по-твърд от 5. И така нататък.

В тази скала на твърдостта неявно са обхванати повечето от известните скъпоценни камъни:
  • Смарагд, Аквамарин, Морганит - разновидности на минерала берил
  • Рубин, Сапфир - разновидности на минерала корунд
  • Аметист, Цитрин, Морион, Планински кристал - това са разновидности на кварца
  • Лунен камък - представлява вид ортоклаз (ортоклазът е един от фелдшпатите)
Силициевият карбид (SiC) е известен като метеоритния минерал муасанит (има и синтетичен муасанит за бижутерията) или като синтетичен абразив, наричан карборунд.

Твърдостта в бижутерията


Разбира се, никой няма да драска или реже скъпоценен камък за да определи твърдостта му. Даже по-непретенциозен кристал е недопустимо да бъде повреден по този начин не правете това вкъщи - ако човек се изкуши да драсне с остър връх на кристал по друг материал, кристалът може просто да се счупи, независимо че теоретически е по-твърд по Моос.

На практика, тъй като кварцът и фелдшпатите са най-разпространените минерали в скалите, прахът съдържа частици от тях, които имат доста голяма твърдост (6-7) и могат постепенно да издраскват (захабяват) повърхността на камък, който има по-малка твърдост.

Затова скъпоценните камъни, особено тези за пръстени, които се търкат интензивно, обикновено имат твърдост по Моос от 7 нагоре. Имах куриозни случаи - когато потърках кварц (7 по Моос) с хартия, по него останаха гладки драскотини - изглежда в тази рециклирана хартия е имало частици твърд абразив (с твърдост от 9 и нагоре).

5 коментара:

  1. Здравейте!
    От години имам парче планински кристал и често го нося в джоба си. Днес падна на теракота и си счупи. Чудя се дали след счупването би носил друга енергия?. Все пак за да стане малко парче са го обработвали, но знам ли може да е нужно да го оставя малко в природата. Ще се радвам на всякакви мнения.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всеки кристал има своя индивидуална структура, която се формира при образуването му. Така най-важните си свойства кристалът получва "по рождение".
      Обработването променя външната форма, но не променя вътрешния строеж. Ако се счупи, може да има значение къде и колко е счупено.

      Въпросът за взаимодействието на кристала с човека е по-сложен. Зависи как го използвате - дали за взиране в него или си го държите, или само го носите. Най-добре е, ако може самостоятелно да усетите нещо, което да послужи за насока.

      Може да изглежда прозаично, но не съм привърженик на такива оставяния в природата, потапяния, окадявания и други по-особени начини за въздействие.

      Повечето от свойствата на кристала са зададени при образуването му, а ако има някакви несъвършенства в него, като каналчета и "пера", по тях могат даже да проникнат замърсявания от повърхността или да тръгне пропукване при рязка промяна на температурата.

      Когато е чист и съвършен, кварцовият кристал е устойчив, но мисля че е добре да се пази, защото ако стане нещо, няма как да се върне обратно.

      Дали може да носи "друга енергия" не мога да кажа със сигурност, но точно планинският кристал е доста неутрален - чист, безцветен, прозрачен.
      В обикновеното ежедневие няма и от къде да получи някаква особена външна енергия.
      Това вече е от друга област на знанието, но също е интересна тема.

      Изтриване
    2. Много благодаря за отзива. Счупи се на две с едно малко трето парченце, което хвърлих. По принцип си го почиствам на течаща вода и от време на време го оставям на слънце. Имам го от години и ми е помагал доста. Когато си счупи днес доста се натъжих, защото много си го ценя. Надявам се и сега да продължава да ми помага.

      Изтриване
  2. Не разбирам как искате камък да ви помага. Камъните ми харесват за красота. Ползват се за бижута или да ти красят някоя част вкъщи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Главните качества на скъпоценните камъни са уникалност, красота и твърдост.
      Твърдостта и уникалността (рядкостта) са материални качества.

      Красотата означава нещо нематериално, защото не може да се измерва
      с материални мерки.
      Не може да се каже: колко килограма красота ? Или: колко лева красота ?

      Когато говорим за красота вече излизаме извън границите на грубия материализъм.
      Поради самата си емоционална природа жените особено си падат по такива неща.
      В което няма нищо лошо според мен.

      Изтриване