събота, 30 март 2013 г.

Биостимулатори от кехлибар

Кехлибарът представлява фосилизирана смола от иглолистни или широколистни дървета, расли в далечното геологично минало. Най-известният балтийски кехлибар съдържа много янтарна киселина, която е биостимулатор. Това е една от причините кехлибарът да проявява лечебни свойства, които са известни от древността.

Кехлибар с включения

На горната снимка:  кехлибар с размери 31x22 mm.

Янтарната киселина се добавя в някои храни и напитки под означението E363 (Succinic acid). Също така се произвеждат медикаменти, в които се съдържа янтарна киселина. Особеното е  това, че се произвежда синтетична янтарна киселина, която има доказано различни свойства от естествената, получавана в миналото от кехлибара.

Янтарната киселина


Янтарната киселина има химична формула С4Н6О4. Нарича се още бутандиова или сукцинова киселина (Ac. succinicum). Образува безцветни кристали с температура на топене 183°С. Разтворима е във вода и етанол.

Янтарната киселина е открита през 1556 г. (или 1548 г.) от Г. Агрикола, който първоначално я нарича "кехлибарена смола", тъй като е получена от кехлибар. Киселинната природа на това вещество е установена през 1676 г. от Н. Лемери.

Изкуствена янтарна киселина може да се получи от малеинова киселина чрез каталитична реакция или чрез други методи за химичен синтез.

Структурна формула на янтарната киселина:

Структурна формула на янтарната киселина - конформация 1

На практика молекулата на янтарната  киселина HOOC-CH2-CH2-COOH може да бъде огъната и да приеме различни форми в пространството, получени чрез свободно завъртане на лявата половина на молекулата спрямо дясната. Тези различни форми, "усукани" в различни посоки около средната единична химична връзка, се наричат конформни изомери, конформери или ротамери. Теоретично съществуват над 100 конформни изомера на янтарната киселина (http://doma-uchastki-dmitrovskoe.ru/konformeri_yantarnoy_kisloti.html).

В зависимост от метода, по който е получена, янтарната киселина представлява смес от различни изомерни форми на молекулите. Поради това, получената по различни начини янтарна киселина има различни свойства и въздействие върху организма.

Изкуствено са получени 3 устойчиви изомера на янтарната киселина:
  1. Най-устойчивият и разпространен изомер кристализира във вид на едри прозрачни кристали, приличащи на кварцови друзи
  2. Следващият по разпространеност изомер формира кристали, представляващи дребни трапецовидни стълбчета с неправилен срез
  3. Най-редкият изомер образува "снежинки", имащи вид на обикновен сняг 

 

Как действа янтарната киселина в организма


Янтарната киселина участва в процеса на клетъчното дишане - тя е едно от междинните вещества, което се обазува и разгражда в така наречения цикъл на Кребс. Цикълът на Кребс представлява последователност от химични реакции, протичащи в аеробните организми. В резултат от него се образува основното количество енергия при организмите, които използват за дишане молекулен кислород.

Цикълът на Кребс е последователност от 8 химични реакции, която се повтаря циклично. За един оборот на цикъла се извършва деградация (изгаряне) на една молекула ацетилкофермент A или пирогроздена киселина до CO2 и H2O. Една от реакциите на този цикъл (с пореден номер 6) се състои в превръщането на янтарна киселина във фумарова киселина чрез отделянето на 2 атома водород.

Цикълът на Кребс протича в митохондриите, които представляват органоиди, намиращи се във всички аеробни клетки на животните и растенията (с изключение само на някои примитивни бактерии). Във всяка аеробна клетка има многобройни митохондрии. Митохондрията е обвита със собствена мембрана, има собствен наследствен механизъм с ДНК и съдържа 50-60 ензима, катализиращи съответни реакции, в частност реакциите от цикъла на Кребс. Например ензимът сукцинатдехидрогеназа катализира отстраняването на два водородни атома от янтарната киселина, което я превръща във фумарова киселина (по-точно: анионът сукцинат се превръща в аниона фумарат).

Янтарната киселина е нетоксично вещество, което не прониква в неповредените клетки в спокойно физиологично състояние, а действа само върху възбудените клетки. Ефективна е в малки дози. Оказва оздравяващо въздействие върху отслабения организъм. Действа като неспецифичен биостимулатор.

Установен е широк диапазон от въздействия на янтарната киселина върху организма: тя стимулира нервната система и работата на дихателните органи, укрепва сърцето, бъбреците и червата, лекува анемия и разстройства на мускулната система, има противостресово, противовъзпалително и антитоксично действие.

Янтарната киселина действа като биостимулатор и на растенията - например, ускорява узряването на плодовете.

Приложение на янтарната киселина


Сред така наречените E-та в храните и напитките има едно, което представлява янтарна киселина: E363 - Янтарна киселина (Succinic acid). Тази добавка се счита за безвредна и може да се приема от деца.

Янтарната киселина е добавка с антиоксидантни свойства. Може да се използва с цел предпазване на продуктите от гранясване. Среща се в напитки, карамел, дъвки, в сухи ароматизирани десерти, в желирани десерти, в сухи смеси за приготвяне на напитки в домашни условия.

Под въпрос обаче е източника и качествата на използваното вещество.
Освен в кехлибара, янтарната киселина се съдържа в някои растения, като например в сока на захарното цвекло.
Произведената по най-прости методи за химичен синтез изкуствена янтарна киселина обаче съдържа само един конформер, който оказва предимно диуретично въздействие и почти никакво друго.

Чрез двулъчева лазерна спектроскопия е установено, че естествената янтарна киселина от кехлибар съдържа три конформера и притежава оптимална усвояемост от човешкия организъм, като проявява всички полезни свойства. Поради това са разработени и патентовани технологии за получаването на синтетична янтарна киселина с конформационен състав, близък до природния.
Например, такава "природоидентична" синтетична янтарна киселина се получва в "НПО БИОФИЗИКА", където се произвеждат препаратите-биостимулатори ЯНТАВИТ и МИТОМИН. Разликата между двата е в това, че МИТОМИН освен сукцинат съдържа и аскорбинова киселина (витамин C).

В кой кехлибар има янтарна киселина


Значително количество янтарна киселина се съдържа в балтийския кехлибар (наричан сукцинит): http://iznedr.ru/books/item/f00/s00/z0000029/st004.shtml.

Най-много янтарна киселина има в млечно-белия и светло-жълтия кехлибар, които в миналото са били приемани като лекарство във вид на прах.

Голямо количество свободна янтарна киселина се съдържа в непрозрачния кехлибар с множество дребни мехурчета, запълнени с киселинен разтвор, в който се срещат и срастъци от дребни кристалчета на янтарната киселина.

В прозрачния сукцинит обикновено се съдържа от 3,2 до 4,5% янтарна киселина, като максималното съдържание (до 8,2%) е установено в повърхностната изветряла коричка на естествените, необработени късчета кехлибар.

В околностите на град Киев в Украйна също има находища на кехлибар, наричан киевски сукцинит, който съдържа от 5,62 до 7,11 % янтарна киселина.

4 коментара:

  1. Янтарна киселина чиста 99 % на прах, кристал.
    Цена: 250 гр. - 10 лв. и куриерски.
    За контакт 0876265091.
    Симов.



    ПЛЮСОВЕ И МИНУСИ НА ЯНТАРНА КИСЕЛИНА


    Учените са доказали, че хората, които редовно вземат янтарна киселина, са весели и активни на всяка възраст и това е само едно от предимствата на тази хранителна добавка. Другите положителни аспекти могат да бъдат идентифицирани така

    1.В човешкото тяло янтарна киселина идва от храната, така че този продукт е напълно естествен, просто понякога не е достатъчен, при което човек се чувства умора и раздразнителност.

    2.Няма странични ефекти на лекарството, както и не води до пристрастяване, тя може да се пие през целия си живот и да се откаже по всяко време.

    3.На разположение на всеки клиент цена, освен това киселината се продава без рецепта, тъй като янтарната киселина не е лекарството, и се счита за добавка.

    4.Безвредно вещество за организма не се натрупва в органите, кисел вкус, напомнящ на лимонена киселина.

    5.Дори минимални дози имат положителен ефект върху организма.

    6.Янтарна киселина се препоръчва да се пие за общо отравяне, тя моментално неутрализира в тялото токсини и други отпадъци и дори алкохол, в допълнение, тази добавка предпазва от радиация.

    Противопоказания янтарна киселина: не се получиха никакви странични ефекти, мого рядко алергична рекция. Има заболявания, за които не се препоръчва лекарството да се пие: те са различни язви на храносмилателните органи, камъни в бъбреците, глаукома , хронична хипертония.

    ПРИЕМАНЕ НА ЯНТАРНА КИСЕЛИНА

    Има няколко начина за използване на янтарна киселина:

    В продължение на три дни, за да пият три таблетки /1 грам/ в един момент по време на хранене, последвано от един ден почивка. На този ден, се препоръчва да се яде храна, или поне да ограничат приема на местни продукти.
    Янтарна киселина е необходимо да се пие веднъж на ден, на сутринта на празен стомах. Количество от 1 грам от добавкат, трябва да се разрежда в чаша вода или сок и дасе пие половин час преди закуска. Тя не е подходяща за тези, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт.


    Ако има рак, се препоръчва да се пие по 10 / 5 гр./таблетки на ден, и ако случаят е сериозен, дори до 20 таблетки /10 гр./ на ден. Когато се прояви на махмурлук сепие по 1 таблетка на всеки час. Общо се вземат 5 таблетки.

    ЯНТАРНА КИСЕЛИНА В КОЗМЕТИКАТА


    Здравето и външния вид на човек са тясно свързани, и янтарна киселина като лекарство, може да се очаква, че не само ще помогне за описаните заболявания, но ще направи и външият ни вид по добър. Човешкото кожата става опъната , изчезват малки белези и знаци след акне. Кожата се почиства и започва да диша, петна са почти невидими, ако не изчезнат, намалява подпухналостта около очите са безизразни разширени вени, получава здравословен тен . В тъканта янтарната киселина подновява жизнените процеси и връща изгубените функции.

    Благодарение антивирусна и анти-алергични свойства, янтарната киселина е честа съставка в козметични лосиони, кремове, пилинги и други продукти за външен вид. Много често, янтарна киселина като добавка се предлага заедно с бирени дрожди, Много протеини в дрожди, имат активно взаимодействие с киселината, и като резултат се увеличава еластичността на мускулите, без болка след физическо натоварване, така че тя се взема и от спортисти.

    В дома с янтарна киселина може да се извърши медицински пилинг. Смесват се две супени лъжици с топла вода в резултат, трябва да се получи каша, и тя се прилага върху кожата със специална четка. Малко масаж , задръжте върху лицето за около десет минути и измийте с топла течаща вода. След процедурата не е необходимо да се нанася крем.

    ОтговорИзтриване
  2. органична янтърна киселина /изключително качество, френско производство/ - 0.500кг за 12,50лв

    ОтговорИзтриване
  3. органична янтърна киселина /изключително качество, френско производство/ - 0.500кг за 12,50лв, 0887 740 234

    ОтговорИзтриване