неделя, 29 септември 2013 г.

База данни за метеорити

Разработих проста база данни с научна информация за метеорити:

http://meteoritedb.appspot.com/

Засега базата данни съдържа само една таблица, в която всеки ред описва един метеорит. Метеоритът се описва в следните полета на реда:
  1.  Name -  официално име, с което е регистриран метеорита;
  2.  Observed Fall - показва дали е наблюдавано, или не падането на този метеорит;
  3.  Year - през коя година е открит или видян да пада метеорита;
  4.  Place - страната и мястото, където е намерен;
  5.  Type - към кой клас е отнесен метеорита;
  6.  Mass - обща маса (тегло) на всички намерени късове от метеорита;
  7.  Information - известни данни от изследвания на метеорита (структура, минерален и химичен състав и други), а също и сведения, дали има осеяна с отломки област (Strewn Field), което е интересно за търсачите на метеорити.
Базата данни има полета, в които се задава търсене по име, страна (място), клас или произволен текст в информацията, а също и поле за сортиране по име, клас, година или маса (символът звезда * в някое поле, разбира се, означава "всички"). Има бутон Search! който се натиска и се появяват данните.

Технически подробности


Написах системата на езикa PHP. За хостинг използвах Google App Engine for PHP (https://gaeforphp.appspot.com/).

Използвах вградена машина за бази данни (Embedded Database), която също е написана на PHP и включена в основната програма. Вградената база данни изпълнява заявки на език SQL и използва свое вътрешно представяне за съхраняване на данните в текстови файлове, разположени във файловата система на Google App Engine for PHP.

Изходният код, който системата изпраща към браузъра, съответства на стандартите на HTML5/CSS3, което проверих с http://validator.w3.org/ .

Няма коментари:

Публикуване на коментар