събота, 14 септември 2013 г.

За живака

Живакът (Hg) е единствения метал, който се намира в течно състояние при обикновени условия. В природата се среща във вид на самороден живак или в състава на живачни минерали, основният от които е цинобъра (HgS).

Живакът разтваря другите метали (с изключение на желязото и платината), като образува течни, пастообразни или твърди сплави, наречени амалгами. Когато са в голяма концентрация, живачните съединения са силно токсични. Въпреки това, в микродози живакът може да бъде полезен за човешкия организъм.

Растения - концентратори на живак


В "Бън цао ту дзин" ("Илюстриран канон на корените и тревите"), съставен през 1061 г. от китайския учен и високопоставен сановник Су Сун има сведения, че растението Portulaca oleracea, израстнало на места, където има живачни минерали, съдържа известно количество метален живак, който може да бъде извлечен чрез внимателно счукване и изсушаване на растението или при неговото естествено разлагане. От 6 kg изсушено растение Portulaca oleracea може да се получи около 250g живак (това е твърде висока концентрация).

Растението Portulaca oleracea расте и в България, нарича се тученица (или тлъстига). Тученицата е едногодишно растение с месести листа, което може да се използва за храна (салати). Снимах го в град Плевен, на една улица, близо до реката, която минава през града. Между другото, тази река също се нарича Тученица и преди да влезе в Плевен идва от югоизток, където минава през едно село, което се казва Тученица:

растението тученица

Друго растение - свръхконцентратор на живак, е брезата Betula papyrifera Marsh., Betulaceae. В пепелта от листата на брезата може да се съдържа до 1% живак.

Растението весларка (Holosteum umbellatum L.), когато расте на почви, съдържащи живак, го отделя на листата си във вид на неголеми капчици.

Лекарственото растение глухарче (Taraxacum officinale Webb, Asteraceae) също съдържа живак (в корените си).

Растения - индикатори на живак


За търсене на полезни изкопаеми понякога се използва биогеохимичния метод, при който се изследва химичния състав на растенията на дадено място и по него се съди какви минерали може да се намерят там.

Също така, може просто да се наблюдават измененията при растенията на дадено място и по това да се направи извод за наличието на определен химичен елемент. Повишената или понижена концентрация на някои химични съединения в почвата, водата и скалите може да доведе до промени във външния вид на растенията, да предизвика избуяване на някои видове растения (наречени растения-индикатори) или изчезването на други видове растения.

Например в Идрия (на Балканския полуостров), където се намира едно от най-големите находища на живак, растението Alsine setacea се счита за индикатор на повишена концентрация на живак.

Живакът може да служи като елемент-индикатор на златни руди, тъй като живакът се среща като примес в някои минерали-концентратори на живак (сфалерит, антимонит, пирит, галенит), които съпътстват златото в неговите първични находища.

Съществува самостоятелна група златно-живачни находища. Даже когато такова находище се намира на значителна дълбочина, живачните пари могат да проникват към повърхността и да се поглъщат от растенията. Измененията в растителността, причинени от повишената концентрация на живак, могат да се използват като насочващ признак при търсенето на такива находища.

Как живакът въздейства върху живите организми


Живакът може да встъпва в обратими реакции с функционалноактивните групи на биомолекулите и поради това въздейства върху физиологичните процеси в живия организъм.

Човешкото тяло нормално съдържа около 13mg живак. Живакът в течна форма практически не е токсичен. Проблемите възникват от това, че периодът на полуизвеждане на металния живак от човешкия организъм е 70 дни, а на парите - 50 дни. Това означава, че за да се изведе напълно живака от тялото, е необходимо много дълго време - 700 дни за течния живак и 500 дни за парите (10 периода на полуизвеждане). Ако през това време в тялото постъпва отвън още живак, резултатът може да бъде натрупване и превишаване на безопасната доза.

В прекалено голяма доза съединенията на живака са силно отровни.

Отравянето с живак (меркуриализъм) се проявява със симптомите: раздразненост, тремор, нарушаване координацията на движенията (като при алкохолно опияняване).

Живачният дихлорид (HgCl2), познат под името сублимат, се използва като антисептик, дезинфекционно и противогниещо средство.
Живачният дихлорид в микродози активира ферментите, регулиращи процесите на биологично окисление и по този начин повишава снабдяването на организма с кислород и енергия, което води до повишаване на жизнеспособността на клетките, помага за отстраняването на неблагоприятните изменения в обмяната на веществата и повишава съпротивляемостта на организма срещу болестотворни фактори.
Живачният дихлорид в микродози стимулира синтеза на имуноглобулини, усилва кооперативното взаимодействие на T и B лимфоцитите и образуването на интерферон и поддържа високо ниво на цитотоксични T лимфоцити, които убиват туморните клетки.

В растенията живакът предизвиква инхибиране на клетъчното дишане, фотосинтезата, образуването на хлорофил, газовия обмен, снижава ферментната активност. Това нарушаване на метаболичните процеси при растенията се предизвиква от взаимодействието на живака със сулфохидрилните групи на аминокиселините.
(http://www.pharmacognosy.com.ua/index.php/makro-i-mikro-chudesa/rtut-protivorakovoye-sredstvo/)

Живакът в алхимията


Освен арсеновите съединения, живакът и неговите съединения са едни от основните вещества, използвани от алхимиците. Много разпространено е било медицинското приложение на алхимията - получаването на различни елексири за здраве.

През XV-XVI век в Европа са се прилагали "живачни вани", тъй като се е считало, че когато в обикновената вода е престоял за кратко време живак, тази вода придобива силни лечебни свойства. Такива вани са били популярни в царските дворове (според някои сведения).
 
<Виж старинни гравюри...>

Забележка: някои от елементите на такива старинни рисунки имат символичен, преносен смисъл. Например Свети Дух може да бъде изобразен като птичка.

В началото на XIV век алхимикът Раймундус Лулиус казвал: «ако морето беше от живак, бих го превърнал в злато» («Maro tingerem, si Mercurius esset»). Считало се е, че златото е съвършено вещество, тъй като не се променя от огън и други външни въздействия.

Ядрената физика по неочакван начин потвърждава възгледите за съвършенството на златото. Повечето химични елементи в природата представляват смес от различни изотопи, чието относително съдържание може да се променя. Установено е, че златото има само един стабилен изотоп: 197Au. В този смисъл златото се оказва съвършено: то не търпи изменения в изотопния си състав.

Живакът има седем стабилни изотопа: 196Hg,  198Hg,  199Hg,  200Hg,  201Hg,  202Hg  и  204Hg, с относително съдържание съответно 0.15%, 9.97%, 16.87%, 23.1%, 13.18%, 29.86% и 6.87%. Живакът може да бъде превърнат в злато чрез ядрени реакции.

Както е известно, ядрата на атомите се състоят от протони и неутрони. Различните химични елементи се различават само по броя на протоните в ядрата си. Ако бъде променено количеството на протоните в ядрото, един химичен елемент ще се превърне в друг. Ако се промени само броя на неутроните в ядрото, се получава друг изотоп на същия химичен елемент.

Преобразуването на живак в злато може да стане чрез следната ядрена реакция:

196Hg(n, γ)  -->  197mHg,  197Hg  -->  197Au

При тази реакция изотопът живак-196 се подлага на поток бавни неутрони (означени с n) при което всяко ядро поглъща неутрон и излъчва гама-кванти, след което се получава изотопът живак-197, който се превръща в стабилния изотоп злато-197.

Масовото число на един изотоп е равно на общия брой протони и неутрони в ядрото му. Ядрото на живака съдържа 80 протона. Ядрото на изотопа живак-196 съдържа общо 196 протони и неутрони, следователно съдържа 196-80=116 неутрона.

Превръщането на нестабилния изотоп живак-197 в злато-197 става от само себе си, като един от 80-те протона в ядрото на живака се превръща в неутрон и така се получава ядрото на златото, което съдържа 79 протона. При това общият брой протони и неутрони в ядрото не се променя и остава равен на 197.

Изомерната форма на ядрото 197mHg се превръща в основната форма 197Hg с период на полуразпадане 23.8 часа. 197Hg се превръща в 197Au с период на полуразпадане 64.1 часа.

Случайно или не, но изотопът живак-196, необходим за тази реакция, се среща в много малки количества - само 0.15% от живака в природата. Друга особеност е, че трябва да се използва поток от неутрони със строго определена стойност на енергията, която е необходима за ефективното протичане на реакцията.

18 коментара:

  1. Бихтели ми казали какво е това червен живак,,и това дали не е просто измислица????Гледах в един филм и ме заинтрегува като информация???
    Благодаря Ви предварително???

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съществуват обикновени червени съединения на живака - живачен сулфид (цинобарит) и червен живачен окис. Те нямат някакви особени свойства.

      Още от древността се споменават няколко разновидности еликсири на основата на живак.
      Една разновидност е истинската Квинтесенция, aurum potabile (течно злато) или универсално лекарство. Това е червена течност, която изглежда златножълта в тънък слой или разтвор.
      Така нареченият Слънчев прах на проекцията се е използвал да предизвика превръщане (трансмутация) на живак или олово в алхимично злато. Описван е като тежък червен прах.
      Споменават се бял и жълт еликсир, които са течности, получени от трансмутирано сребро или злато.
      Тези еликсири са правени от алхимици, които са имали за цел получаването на универсално лекарство, а не на злато.

      Такива технологии са съществували в древен Китай, Индия, Египет и другаде.
      По-късно са били усвоени от средновековните европейски алхимици.
      Течният еликсир наистина е бил намерен при археологически разкопки в Китай през 70-те години на XX век. Обектът е датиран от преди около 2189 години.

      През вековете рецептата на еликсирите е деградирала и накрая е започнало да се използва обикновено злато. Например, златната Гданска водка се е правела с частици златно фолио, но има мнение, че първата оригинална рецепта е била универсално лекарство - Слънчев еликсир от трансмутирано злато.

      От гледна точка на съвременната наука и техника са възможни някои обяснения на древните опити за преобразуване на металите.
      Преобразуване на материята е възможно да се извърши на три нива:
      - ниво молекули или електронна обвивка на атомите (обикновени химични реакции)
      - ниво атомно ядро (прегрупиране на протоните, неутроните), превръщане на елементите
      - ниво на субелементарните частици (кварки), когато веществото се преобразува още по-силно

      Има интересни научни открития, направени наскоро, според които е възможно да се създаде изкуствено вещество. Това е вещество, което изглежда като обикновеното, да кажем като някой метал, но всъщност е изградено от изкуствени атоми. Такъв изкуствен атом изглежда като обикновения и има същите свойства, но ядрото му е изградено от съвсем различни елементарни
      частици, а не от обикновените протони и неутрони (например мюонен атом).

      Изтриване
    2. Осмий е червения живак добива се много трудно от рефинацията на тонове платина.за неграмотните.

      Изтриване
    3. И един грам осмий струва18милиона.така наречиния червен живак .използва се в военните мошни радари.

      Изтриване
    4. И един грам осмий струва18милиона.така наречиния червен живак .използва се в военните мошни радари.

      Изтриване
    5. Осмий е червения живак добива се много трудно от рефинацията на тонове платина.за неграмотните.

      Изтриване
  2. Моля, отговорете ми доколко е опасен живакът от счупен термометър? Преди два дни имахме такъв инцидент. Резервоарчето е било пукнато и без да забележа разтърсвайки го распръснах много капчици в стаята. Паникьосахме се, съпругът ми ги пообра с прахосмукачка, а аз изкъпах детето понеже го бях пъхнала и под миницата й. На другия ден повиках Гражданска защита, чистиха с някакъв уред и толкова. Но откривам още капчици, поръсих ги със сяра. Прозореца е отворен постоянно,не сме спали там. Имам няколко - трябва ли да изхвърля всичко(килими,завивки,прахосмукачка),възможно ли е да сме ги разнесли с чехлите из целия апартамент и с какво да почистя пода(ламиниран паркет). Ако все пак остане някакво количество скътано в някое ъгълче доколко ще навреди? Извинявам се за дългия пост. Предварително благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много хора използват живачни термометри и се случва да ги счупят.
      Нали сте успели да съберете по-голямата част от живака, не сте контактували дълго време с него и проветрявате.
      Ако намирате още капчици, събирайте ги внимателно с нещо (без да ги разпръсквате с метене или прахосмукачка).

      Не бива да се използва прахосмукачка, защото ще разпръсне живачни пари. След като е събиран живак с нея - направо да се изхвърли.

      Също не бива да се слагат в перална машина тъкани, ако по тях е имало живак, трябва да се изтупат и почистят по друг начин.

      Ако се притеснявате, може да се посъветвате с лекар.
      Живакът е просто течен метал, естествено вещество, което се намира и в природата.

      Изтриване
  3. Това вече ме притесни... Продължавам да пускам прахосмукачка, чистя й каната, изтупвам филтъра и отново. Наръсих завивките със сяра стояха ден така, изтупах ги и.... ги изпрах в пералнята. Говорихме с лекар каза да не се притеснявам бил безвреден в такова количество, но вече 4 дни не мога да си намеря място от притеснение.

    ОтговорИзтриване
  4. Бихте ли ме информирали, има ли нестабилни изотопи живака?
    Търсих в Интернет, но никъде не можах да намеря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, съществуват нестабилни изотопи (и ядрени изомери) на живака със следните схеми на разпадане:
      197mHg 23.8 часа -> 197Hg
      197Hg 64.1 часа -> 197Au
      199mHg 43.0 минути -> 199Hg
      205Hg 5.5 минути -> 205Tl
      203Hg 46.59 дни -> 203Tl
      Тези ги взех от справочник по гама-спектрометрия.
      Не съм сигурен дали това са всички възможни нестабилни изотопи на живака.

      Изтриване
  5. Baron li e 4e ima 4erven jivak v 6evni ma6ini Singer

    ОтговорИзтриване
  6. Може ли да се съберат капчиците от разпръснат живак с магнит?

    ОтговорИзтриване
  7. Може ли да се съберат капчиците от разпръснат живак с магнит?

    ОтговорИзтриване
  8. Жена на 60 години с увеличено количество живак около шията и около ханша. Тъся билков лек, нещо от вида на лапи примерно. Моля помогнете.

    ОтговорИзтриване
  9. Пресния кориандър извлича живака напълно от тялото.Трябва да се приема заедно със сяросъдържащи храни като чесън например.Хубаво е да се добави и хлорела.

    ОтговорИзтриване
  10. Много ми хареса публикацията.Поздравления!

    ОтговорИзтриване