сряда, 8 септември 2010 г.

Сателитно приемане през стъкло

Тъй като, въпреки че живея в града, бих желал да съм независим от кабелни
телевизии и други подобни, инсталирах и настроих сам апаратура за  сателитна телевизия.

 Счита се, че за приемане на сателитна телевизия е необходимо антената да бъде на открито и пред нея да няма прегради.

  Реших да опитам как се приема, когато антената е вътре в стаята.   Използвах Offset антенa 60 x 66 cm (наричана "заешко ухо") и скромен конвертор за Ku-band.

При опитите разполагах антената вътре в стаята, недалече от прозореца, зад двойно  стъкло или вътре в остъклена тераса с изглед приблизително на юг.

Първо насочвах антената по азимута, като следях сигнала на обикновен  Satellite Finder. Най-силен сигнал се получаваше от спътник Astra 19.2E . На второ място HotBird 13E и по-слаб от Eurobird 1 28.5E После уточнявах ъгъла на елевация на антената.

За постигане на задоволително приемане от някои транспондери се наложи да  завъртя конвертора около надлъжната му ос на някакъв странен ъгъл, който не съответства на теорията, поне в моите представи. Не ми стана ясно дали това се дължи на деполяризация на вълните или на  друга причина.

Установих, че при спътници в интервала 13Е-28Е приемантето е напълно  задоволително, сателитният приемник отчиташе сила на сигнала  75 - 78% и даже до 83% в някои случаи.

Това все пак се отнася за спътници с много мощно излъчване - от порядъка на 50 dBW над територията на България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар